FC2ブログ

ぽん禅

 2018-09-30
ぽん禅
Pon-Zen


I came back from California and made rice cakes for the first time in a while.
I become a rice cake artisan once a week. Most companies make rice cakes with full automatic machines, but all of our products are handmade.
We needs ability to concentrate to make it . It’s like a kind of Zen practice. I call it Pon-Zen. It is really difficult to reach a spiritual state of perfect selflessness.
If our concentration level gets higher, the rhythm and shape to make rice cake will be constant, and we feel a kind of ecstasy.
I made three kinds of rice cakes ,with Jerusalem artichoke, with sesame, with hemp seeds yesterday.
カルフォルニアから帰国して久しぶりのぽんせん作り。私は、週一回、ぽんせん職人になる。殆どの会社は全自動の機械で作るが、うちでは一枚一枚手作りで焼いている。
集中力を要するこの仕事はある種の禅修行のよう。
名付けて「ぽん禅」!(笑)
無我の境地に達するのは難しいが、集中力が高まるとぽんせんを作るリズムも形も一定になり、ある種の三昧の快感を感じてくる。
今日は、菊芋入り、ゴマ入り、麻の実入りの3種類の玄米ぽんせんを焼いた!
TAOオーガニック工房

42371150_10156752402035850_6452234334039441408_n[1]

42211159_10156752401945850_6312910912126713856_n[1]



コメント












管理者にだけ表示を許可する
トラックバック
トラックバックURL:

http://taopot.blog82.fc2.com/tb.php/4603-0722f14d

≪ トップページへこのページの先頭へ  ≫